7 порад про домашні обов’язки

7 порад про домашні обов’язки
Як часто ви чуєте від своєї дитини фрази: «Я зроблю це потім», «Чому я повинен це робити?», «Нехай це зробить брат» тощо, коли просите її зробити що-небудь удома? Такі відмовки можна почути від дітей досить часто.
З точки зору педагогіки і психології посильна допомога батькам по дому формує в дитині відповідальність, самостійність і чуйність. Дитина росте розуміючою, поважає чужу працю.
З хлопчика, який з легкістю може організувати вечерю на всю сім’ю і без проблем влаштовує «постірушку» власних шкарпеток, швидше за все, виросте турботливий чоловік.
А дівчинка, яка знає, з чого вариться суп, на які кнопочки потрібно натискати на пральній машині, вміє гладити і мити підлогу набагато швидше адаптується в сімейному житті і не пропаде під час навчання в іншому місті, далеко від батьків. Також не забувайте про те, що в дорослому житті дитині обов’язково знадобиться вміння структурувати свої справи і знаходити час на обов’язки по дому.
Як привчити дітей виконувати обов’язки вдома
Дайте можливість обирати.
Починаючи від того, що саме ми сьогодні готуємо (апельсинове печиво чи шоколадне), в яких процесах маленький помічник візьме участь (ти змастиш форми, а я включу духовку та зважу інгредієнти), і скільки потрібно зробити (ти пофарбуй ці 3 дошки, решту я дофарбую). А якщо малюк скаже – не хочу печиво, хочу піцу… То домовляйтеся (піцу зробимо наступного разу, а сьогодні до нас в гості прийде бабуся і вона так любить наше з тобою печиво).
Робимо граючи.
Перетворимо домашні обов’язки в гру. Ось ми вже не просто миємо посуд, а працюємо посудомийкою, а пил на полиці з книгами витирає не серветка, а чарівна тканина – поглинач смітинок. Фантазія перетворить лопату для прибирання снігу в снігоприбиральну машину, а кекси стануть чарівними і “казковими”.
Вдягніться відповідно.
Допомагаючи робити домашні обов’язки, малеча може забруднити будь-яке вбрання. Приготуйтесь до перевдягання, а те, що можете захистити – захистить. Загорніть рукава перед розбиранням велосипеду, одягніть бандану перед роботою на городі (не тільки від сонця, але і від раптово “плигаючої” землі), фартух перед роботою з тістом. Це зовсім не складно.
Безпека.
Організуйте робоче місце або зону дій так, щоб було безпечно всім – і малюкові, і улюбленим скляним формам для запікання. Давайте можливість працювати там, де маленький помічник не зашкодить: прибираючи пилосмоком кімнату, територію під письмовим столом з купою дротів від комп’ютерної техніки залиште собі. Ну, і витирати пил з широкоформатного телевізора теж, певно, варто самим. Чим доросліші Ваші помічники – тим заборон у виконанні домашніх обов’язків менше. Але пам’ятайте: духовка, плита, гострі ножі, електроприлади – зона ризику і повинні використовуватися тільки разом.
Цінності.
Маленький помічник не розуміє цінностей світу дорослих. Приберіть подалі дорогі серцю крихкі предмети, щоб потім не сумувати. Давайте для роботи тільки те, що складно зламати або розбити. А якщо вже дозволяєте використовувати цінні речі, то будьте поруч і контролюйте процес їх використання.
Всі помиляються.
Не сваріть за те, що пролив або розсипав, краще подумайте, як спільно прибрати (дати ганчірку або віник). Використовуйте правило “сам зробив, сам і прибираєш, але мама завжди поруч і готова допомогти”. Повірте, наступного разу маленький помічник буде обережнішим. І не сердіться – адже і дорослий може щось розсипати і розлити, правда ж?
Хваліть.
Хваліть за те, що виходить, не шкодуйте гарних і добрих слів для Ваших крихіток. Маленький помічник запам’ятає – коли в тебе вірять та підтримують, можна і гори звернути.

Вам може бути цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *